Skip to main content

Onze filosofie

Van dieet naar eetstijl

Een goed gewicht en gezondheid bereiken en behouden

Hoe doe je dat?

Genieten van het goede; Daardoor minder behoefte aan het niet-goede

Een goed gewicht bereiken is meestal niet de kunst, maar het behouden ….. is een ander verhaal. Overigens geldt dit niet alleen voor gewicht, maar dit is terug te zien bij alle adviezen over voeding ten behoeve van verbetering van de gezondheid, zoals bij diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol. Op korte termijn geven ze vaak wel resultaat, maar op de lange termijn bezien, sterven de voedingsaanpassingen een langzame dood. De oorzaak hiervoor ligt in de misvatting dat de gegeven adviezen zullen worden opgevolgd omdat de positieve resultaten ervan – je valt af, je bloedsuikers en de algehele gezondheid is beter – mensen zullen stimuleren om het te blijven doen. Toch zie je de mensen weer vervallen in de zogenaamde ‘oude gewoontes’. Wat feitelijk wordt nagestreefd is gedragsverandering. Om dit te stimuleren is er meer nodig dan enkele adviezen. Individueel gedrag wordt bepaald door een samenhang van krachtvelden – psychische, sociale, mentale en fysieke. Deze vier invloedsferen zullen meegenomen moeten worden om te kunnen werken aan gedragsverandering. Daar is meer voor nodig dan eens in de drie weken een consult van 15 minuten, even wegen en vragen of het goed gaat. Toch is dit laatste wel vaak de praktijk en veronderstellen zorgverzekeraars dat je er met 3 uurtjes wel kunt zijn.

Elk (incompleet) dieet is gedoemd te falen

‘Je leefstijl aanpassen’, zoals zo vaak wordt geroepen in het kader van gezondheid en beter gewicht bereiken en behouden, klinkt hip, logisch en aannemelijk, maar om dit werkelijk tot stand te brengen is er meer nodig dan graag willen. Als schoenen knellen, kun je er wel de hele dag op willen lopen, maar na een half uur weet je niet hoe snel ze weer uit te doen. De volgende dag kun je met dezelfde instelling van start gaan, maar je zult snel hetzelfde onbedwingbare moment ervaren ze te willen uit doen. Een aanmoedigende coach kan je er tijdelijk doorheen loodsen. Door de euforie van het succesmoment je het gevoel geven het te gaan redden, maar het spreekt voor zich dat dit alles van korte duur zal zijn. Zo is het ook met voeding in het streven naar betere gezondheid en gewicht. Als voeding saai is, zonder expressie en geen verzadiging geeft met als gevolg een constant gevoel van honger met verleidingen naar van alles en nog wat, dan kun je misschien wel goed afvallen en dit met de coaching van een ‘specialist’ of onder invloed van groepsdruk tijdelijk volhouden, maar het zal te allen tijde gedoemd zijn tot verval. Feitelijk is dit kenmerkend voor elk dieet en dus gedoemd te mislukken.

Van dieet naar eetstijl

Het is van belang om randvoorwaarden te creëren, waarbij de gewenste voeding eigen gaat voelen, aangenaam is, verzadiging en energie geeft. Dan ga je de nieuwe eetstijl omarmen en meenemen naar de toekomst. U moet uw eetstijl zien als een verzameling van eetgedragingen, voorkeuren en gewoontes, evolutionair ontstaan in het verleden en zich verder ontwikkelend in de toekomst. Deze verzameling moet u zien als een bol. Gaat u daar stukken uithalen omdat ze niet passen in de gewenste gezonde en gewichtsbeheersende eetstijl, dan ontstaat er een vacuüm, dat op termijn moet worden opgevuld wenselijk eetstijlelementen. Doet u dit niet, dan zal die op termijn moet worden opgevuld met wenselijke eetstijlelementen. Dus niet zaken uit uw eetstijl wegnemen, maar transformeren en opvullen met nieuwe, meer wenselijke zaken. Dit proces vormt een primair aandachtspunt in de begeleiding – de tijd dat u van A naar B gaat met uw gewicht moet gebruikt worden om de eet-, kook- en leefstijl positief te ontwikkelen. Het is dus een actief traject met de nadruk op ontwikkeling. Het gewicht komt er vanzelf achteraan.