Skip to main content

Onze filosofie

Lekker eten

Lekker eten is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van behoud van gewicht en gezondheid naar de toekomst. Daarom wordt in het begeleidingstraject veel aandacht geschonken aan het geven van smaak en variatie aan uw maaltijden. Kookstijlontwikkeling is dan ook een vast onderdeel van het begeleidingstraject. Aan de hand van receptuurbesprekingen leert u hoe klassieke gerechten om te vormen naar een meer wenselijk niveau voor uw gewicht en gezondheid. Van stamppot, bami goreng tot de BBQ in de zomer of het kerstdiner in de winter; alle maaltijden kunnen zo worden gerealiseerd dat u en uw gezin lekker eten en voldaan zijn, terwijl de wens naar een gezonder en beter gewicht optimaal wordt bediend. Niet alleen handig als u wilt afvallen, maar ook naar de toekomst is dit een zeer krachtige corrector voor de compensatie van bijvoorbeeld feestjes, uit eten en vakanties – gewoon lekker eten om uw gewicht op peil te houden.

Over vet

Vet is niet per definitie ongezond, maar de hoeveelheid die we tot ons nemen moet wel overeenstemmen met ons verbruik en daar gaat het tegenwoordig mis.

Gemiddeld 40% van onze dagelijkse vetinname zit verpakt in de warme maaltijd, dit is meer dan je zou verwachten. Het valt niet op maar voornamelijk door de bereidingstechnieken met ruim olie en boter zit het verweven in de maaltijd. Dit geldt overigens niet alleen voor de Nederlandse kookstijl. Een Spanjaard gooit in zijn paella een halve fles olijfolie en een Griek frituurt zijn aubergines voor de moussaka zo ongeveer in een poel van olie. Dat wordt niet alleen ervaren als zware kost, maar past feitelijk ook niet meer in onze moderne leefstijl. Ook de klassieke erwtensoep en het Limburgs zuurvlees worden nog altijd gemaakt volgens grootmoeders recept – we denken; ‘zo moet het, zo is het lekker’. Het zal best lekker zijn, maar het vetrijke aandeel was zo’n 50 jaar geleden nog enorm belangrijk. Mensen deden dagelijks fysiek zware arbeid waarbij er veel vet verbruikt werd en dit moest tijdens de maaltijd dan ook weer rijkelijk worden aangevuld. Vandaag de dag is de situatie volledig veranderd; echt fysiek zware arbeid kennen we doorgaans niet meer. Alles is gemechaniseerd en geautomatiseerd. Zelfs een dakdekker, die een redelijk zwaar beroep heeft, werkt in sterke mate gemechaniseerd. De pannen gaan netjes met de lift naar boven. Nu is het beroep van dakdekker nog redelijk fysiek, maar als het gaat om een kantoorbaan ligt dit natuurlijk zeer ver af van de fysieke inspanningen uit het verleden. Een aantal uurtjes sport per week zal het hoge vetverbruik uit het verleden nooit kunnen evenaren evenmin als een dagelijkse wandeling tijdens lunch of andere adviezen die moeten aanzetten tot meer activiteit. De logische stap is onze voeding meer passend te laten zijn in onze huidige tijd en dus minder vet.

Minder vet, meer expressie

Vetrijke gerechten tonen minder expressie in smaak-, geur- en tastwaarneming. Dit is ook de reden dat een paella met minder vet veel meer smaak heeft en uiteindelijk lekkerder kan zijn, maar gerechten moeten dan wel meer smaakbalans meekrijgen. Dit vraagt betere samenstelling en beter afproeven. Dit is niet moeilijk, maar moet wel geleerd worden. De besproken recepturen tijdens het begeleidingstraject worden gebruikt om u dit te leren. Natuurlijk kunt u ook het kookleerboek Culivita aanschaffen met heerlijke, doorgaans klassieke recepten waarbij tevens uitleg gegeven wordt hoe deze zijn omgevormd naar een VitaalCulinair niveau. Het inspireert, maar u gaat hiermee tevens uw kookstijl vernieuwen en op termijn ook uw eigen gerechten ombouwen. Ook de rest van het gezin gaat er plezier aan beleven en heeft er baat bij.