Skip to main content

Onze filosofie

Intelligent omgaan met voeding

De voeding moet compleet voelen wil er sprake zijn van eetstijlontwikkeling. Honger, trek of zin tussendoor kun je tijdelijk disciplinair onderdrukken, maar dan blijft het een dieet wat op de lange termijn geen stand zal houden. Meer intelligent met voeding omgaan speel hierbij een essentiële rol.

In plaats van een strak dieetplan te volgen is het van belang op termijn meer intelligent met voeding om te gaan – u moet meer begrijpen, hoe, wat en waarom – u moet kunnen anticiperen op omstandigheden. De informatie over voeding die regelmatig in de media verschijnt, bevat altijd halve waarheden, die elkaar dan ook vaak lijken tegen te spreken. Het eerste simplistische voorbeeld is misschien het meest illustratief; het advies omtrent water:

  • – ‘water drinken is gezond’, op zich klopt dit, maar drinkt u op een dag 10 liter dan valt u om. De waarheid ligt dus in het midden en kan in individuele situaties verschillen. Op een warme dag met verhoogde transpiratie is er meer nodig dan op een koude winterdag. Logisch zult u zeggen, maar deze verwording van halve waarheden tot absolute waarheden zien we terug bij vele zaken. Zo bijvoorbeeld ook in de zoutdiscussie die voor velen verworden is tot een zoutfobie.
  • – ‘van zout krijg je hoge bloeddruk’ is al sinds de jaren 50 een gangbare uitspraak. Zout is echter een mineraal dat voor het lichaam van essentieel belang is om überhaupt een bloeddruk te hebben, dus zonder zout kunnen we niet leven. De waarheid ligt in het midden en is ook weer individueel variabel. Tijdens warm weer waarbij u meer drinkt, zal de zoutuitscheiding via urine en zweet hoger liggen dan gemiddeld en dit vraagt dus een hogere zoutbehoefte dan gemiddeld. Daarnaast speelt ook nog de inname van het tegenhangend mineraal Kalium een belangrijke rol – veel voorkomend in verse producten zoals groenten, fruit en aardappelen. Eet u veel vers, dan is de zoutvraag hoger dan dat u zich bedient van industrieel vervaardigde producten. Ook bij koolhydraten zien we dergelijke ongenuanceerde opvattingen.
  • – ‘van koolhydraten word je dik’ is tegenwoordig de wijdverspreide opvatting. LowCarb diëten zijn in; geen brood, aardappelen, fruit, pasta en rijst. Op zich kun je met deze methode goed afvallen, maar feit is dat elke cel in ons lichaam een zekere mate van koolhydraten nodig heeft om een goede energiehuishouding mogelijk te maken. Er is weliswaar de mogelijkheid van ons lichaam om uit eiwitten de nodige koolhydraten te produceren, maar het feit is dat het lichaam links- of rechtsom ze ergens vandaan moet halen. Hoeveel dat moet zijn is individueel bepaald: een mannelijk lichaam heeft doorgaans meer nodig dan een vrouwelijk lichaam, maar ook leeftijd en lengte spelen een bepalende rol. Ook hier is weer sprake van variabiliteit van behoefte door omstandigheden; een uurtje flink spinnen of tijdens een intensieve aerobic les zal het koolhydraatverbruik hoger zijn dan tijdens een kantooruurtje.

Om meer intelligent met uw voeding om te gaan, vormt educatie een belangrijk onderdeel van ons begeleidingstraject. Kennis die gefaseerd wordt aangeboden, geëvalueerd en aan de praktijk getoetst wordt. Het basisadvies waarbij een inschatting wordt gemaakt van uw individuele voedingbehoefte is een vertrekpunt. in de loop van het traject zult u steeds beter gaan herkennen en begrijpen wat uw lichaam nodig heeft. Een belangrijk onderdeel hierin is het leren luisteren naar uw lichaam.

Luisteren naar ons lichaam

Het lichaam geeft aan wanneer en wat het nodig heeft Als u dorst ervaart, is dit een teken dat het lichaam vocht nodig heeft. Zo is dit ook met voeding. Op het moment dat u uw voeding goed heeft uitgebalanceerd, zult u merken dat u een gezonde eetlust ervaart als het etenstijd is en tussendoor voldaan en content bent. Is dit niet het geval – u ervaart bijvoorbeeld ’s avonds op de bank nog een drang om iets te eten, dan is er gedurende de dag een incompleetheid ontstaan. Die moet u kunnen traceren en oplossen voor de dag van morgen. Ervaart u een behoefte aan zoet, dan is er sprake van koolhydraatvraag, ervaart u behoefte aan iets hartigs, dan is er een zoutvraag.

Basis voor een blijvend resultaat is verbetering van eet-, kook- en leefstijl.