Skip to main content

Onze filosofie

FE benadering

De Fysio-Energetica benadering (F.E. benadering) is een door ons ontwikkeld systeem om te komen tot een optimale individuele voedingsafstemming. Deze gaat uit van de elementaire behoeftige voedingsstoffen en niet van calorieën. Vertrekpunt hierbij is een inschatting te maken van de fysieke vraag naar koolhydraten, vertaald naar zogenaamde broodeenheden (B.E.). Deze worden evenredig verdeeld over de actieve dag in de vorm van brood, aardappelen, rijst, pasta, muesli en fruit. Vervolgens worden deze maaltijden volwaardig gemaakt met behoeftige eiwitten in de vorm van vlees, vis, kaas ei en eventuele vegetarische alternatieven. Daarnaast is een rijkelijk aandeel vezels van belang en door volwaardig voedsel te gebruiken hoog in vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kortom een voedingsopbouw die het lichaam in alles voorziet in wat het nodig heeft, zowel in kwaliteit als in kwantiteit – elke maaltijd sluit aan bij de volgende, zodat er een constante aanvoer is van de behoeftige voedingsstoffen.

In dit alles vormen de koolhydraten een sleutelrol –te weinig geeft hongergevoel tussendoor, teveel zal de vetverbranding negatief beïnvloeden, wat voor mensen die iets aan hun gewicht willen doen, van groot belang is. Ook bij diabetes, in het streven naar stabiele bloedsuikers, is deze correcte uitbalancering van evident belang.

Deze individuele voedingsafstemming geeft een optimale voedingsverzorging, waardoor een betere vitaliteitservaring en gezondheidstoename daarbij zorgt voor maximale vetverbranding. Bovendien (zeer belangrijk) geeft het een goede verzadiging, waardoor een ‘tussendoortjes’ eetcultuur gaat verdwijnen. Het vormt de basis voor een positieve eetstijl ontwikkeling.

Incompleet voeden (diëten) leidt altijd tot inhaaleetgedrag, elders op de dag of zelfs daags erna. Inhaaleetgedrag is een fysieke reactie op een tijdelijk tekort aan bijvoorbeeld koolhydraten, maar ook aan bijvoorbeeld zout. Typisch voor inhaaleetgedrag is verandering van voorkeur (voorkeur voor zwaarder eten, vet en zoet), verkeerde tijdstippen van eten (tussendoor of ’s avonds op de bank) en laat ongecontroleerd eetgedrag zien (neiging naar meer dan gemiddeld eten, het verzadigingspunt wordt moeilijker gevonden). In de praktijk blijken zeer veel mensen hier last van te hebben en dit kan gezien worden als een van de belangrijkste oorzaken van de toename van overgewicht in onze cultuur. Hieraan zijn alle mogelijke diëten, afvalshakes en foutieve voedingsadviezen – waaronder ook het advies om ongenuanceerd zout te beperken – debet aan is. Ook de 24 uurseconomie, waarbij de klassieke maaltijdstructuur onder druk komt te staan, is mede debet aan de toename van tussendoor eetcultuur en inhaal eetgedrag.

Het ontwikkelen van een gestructureerd, volwaardig dag patroon vormt dus een belangrijk aandachtspunt. Zeker als u bijvoorbeeld met onregelmatige diensten werkt, kan dat even puzzelen zijn, maar het is van essentieel belang om dit kloppend te krijgen. Tijdens het intakegesprek zal uw F.E.-diëtist uw dagindeling analyseren en bezien hoe in uw situatie een ideale dagindeling eruit zou kunnen zien. U kunt hier ook meer over lezen in hoofdstuk 3 van het boek ‘Voeding, zoals voeding voor u moet zijn.