Skip to main content

Onze filosofie

Gewicht en gezondheid

Velen bezoeken onze praktijk in verband met gewichtsproblemen, vaak vergezeld van gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, darmproblematiek en structurele moeheid. Verondersteld wordt dat als je wat afvalt deze gezondheidsproblemen ook verbeteren. Dit veronderstelt dat gewicht debet is aan de ongezondheid. Dit is een misvatting: er is weliswaar een verband tussen overgewicht en gezondheid, maar dat komt in eerste instantie niet door het gewicht. Het is de onderliggende eetstijl die de oorsprong is van overgewicht en gezondheidsklachten.

Dit is een fundamenteel andere benadering, waarbij een ander aandachtspunt ontstaat. In het eerste geval ziet men de oplossing in afvallen, op welke manier dan ook – in het tweede geval, en dat is onze benadering, is verbetering van de eetstijl het belangrijkste aandachtspunt.

Een voorbeeld: stel u bent een man van 1.70 meter met een gewicht van 124 kg. U heeft last van gestoorde insuline gevoeligheid (prediabetes) en heeft hoge bloeddruk met medicatie. Natuurlijk bent u te zwaar en wilt u graag afvallen, maar u vindt een gewicht rond de 95 kg een prima streven om te bereiken en te behouden. Uiteindelijk heeft u dan volgens de gangbare opvattingen nog steeds een ongezond gewicht, maar toch leert de praktijk dat de insulinegevoeligheid en bloeddruk normaliseert, de medicatie verlaagd kan worden of dat u zelfs helemaal zonder medicatie kunt. Als uw eetstijl op goed niveau gebracht is – en daarbij hoeft u niet te leven als een heilige – bent u in staat uw gewicht in uw verdere leven makkelijk te stabiliseren, maar ook uw gezondheid blijft op niveau (P.S. dit is een praktijkvoorbeeld van een man die met een leeftijd van 57 jaar het traject begon en op het moment van schrijven 79 jaar is).

Dat de eetstijl de oorsprong is van ongezondheid en niet het gewicht, is ook logisch en wordt geïllustreerd met het volgende eenvoudige voorbeeld: Stel u eet dagelijks veel koekjes, dan zal het plausibel zijn dat u op termijn overgewicht ontwikkelt door het hoge aandeel vet en suiker. Heeft u aanleg voor diabetes, dan is het door de regelmatige suikerpieken ook voorspelbaar dat u hiermee diabetes gaat ontwikkelen. De vetstoffen die in koekjes gebruikt worden, zijn doorgaans geharde plantaardige vetten met een hoog aandeel transvetzuur, dat een belangrijk aandeel heeft in het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen. Daarnaast zal laag aandeel Kalium in combinatie met juist een hoog aandeel zout een hoge bloeddruk stimuleren. Het hoge aandeel suikers en afwezigheid van vezels zullen uw mond- en darmflora verstoren en uitmonden in een scala aan gezondheidsklachten.

Dit is natuurlijk een versimpelde weergave van de realiteit, maar veel pakjes- en zakjesvoedsel van tegenwoordig heeft dezelfde gezondheid ondermijnende samenstelling als het koekje. De nadruk moet dus niet liggen op gewicht, maar op verbetering van de eetstijl.